mandag 9. juni 2014

Når media stiller oss i feil lys…


Jeg ser ut som en dum nikkedukke, men det er vel ikke så rart? For ifølge media skal jo døve være begeistret for den minste ting. Vi skal si: «Fantastisk!» «Oi oi, wow!» Vi skal ikke si politiske eller fornuftige saker, det fenger jo ikke...

 ...«Det Signmark gjør er fantastisk, han synliggjør vår minoritet og tegnspråk på en jævla bra måte. Som han selv sier i en av sangene hans; han representerer vårt folk.» selvfølgelig ble dette utsagnet klippet bort av VG TV. Hvor ofte fremstiller media oss døve som hjelpeløse? Hvor ofte fremstiller media oss som klovner ved å bare vise den delen der vi sier: «Det er fantastisk!»?

Nei, det er ikke wow at vi har jobb, det er en rettighet. Det er ikke wow at vi har tolk på arbeidsplassen, det er også en rettighet. Det er ikke stakkars oss når vi ikke får napp med arbeidsintervju etter 100 arbeidssøknader, det er diskriminering. Det er ikke wow når en døv plutselig får operert inn en dings og plutselig kan høre lyd, det er faktisk ikke en selvfølge at det fungerer.
Det er ikke noe synd på oss, det er ikke noe stakkars oss. Når er det slutt på å fremstille oss som hjelpeløse klovner? Vi har vett i huet og vi sier bra saker som gir deg noe å tenke på, men det der selger jo ikke så den delen får du nesten aldri med deg. Hvor ofte tror du på det du leser i avisene? Hvor ofte tror du på det som blir skrevet om andre minoriteter? Har du noen gang spurt deg selv om hvor mye av det som står om andre mennesker er feil? Det heter ikke døvetolk, det heter ikke døvetjeneste og det heter ikke døvespråk. Likevel ser vi at media skriver det igjen og igjen, vi blir nesten alltid unødvendig stakkarsliggjorte og fremstilt som naive og stille. I saker der media trenger offentlige uttalelser fra en offentlig organisasjon, så er det NDF som skal bli kontaktet og ikke HLF. Ingen andre kan og skal snakke for oss. De utallige videoene om de såkalte miraklene på Youtube om døve som plutselig kan høre lyd, har du sjekket hvem som har laget dem? Og hvor ofte har media satt lys på mislykkede CI-operasjoner? Aldri.

Samfunnet er udugelig der, de fleste journalister er egentlig uvitende mennesker som ikke gidder å researche godt nok. De sitter og tror de vet hva som er best fordi de selv ikke kan forestille seg noe annet. De kan ikke forestille seg en verden uten lyd, så for dem er alt det alminnelige vi andre gjør noe helt flott...


Forkortelser:
NDF: Norges Døvesforbund
HLF: Hørselshemmedes Landsforbund
CI: Cochlea Implantat

Ordforklaringer:
Feil: Døvetolk            Korrekt: Tegnspråktolk
Feil: Døvetjeneste      Korrekt: Tolketjeneste
Feil: Døvespråk         Korrekt: Tegnspråk


4 kommentarer:

Anonym sa...

Såå sant. Döva ska vara snälla o fogliga o tacksamma. Inte kräva saker och inte vara politiska för då blir det obekvämt….

katja eidesen sa...

Det er skammelig at man måtte skrive sånn på en blogg og det er flaut å si at det var bra skrevet når vi lever i 2014. likevel vil jeg si meg enig i det du skrive og synes at vg/dagbladet burde lese denne innlegg i din blogg. Skriv en leseinnlegg dit?
Katja.

Anonym sa...

Som man reder så ligger man. Som med alle samfunnsgrupper, så består flertallet av idioter, og døvesamfunnet er dessverre intet unntak, og hørsel er dessverre et usynlig handikap, og det er idiotene (støyer, lager rare lyder, er ekstra stakkarslige hos NAV for egen vinning (krisemaksimisering), osv) som er de mest synlige døve, og da får folk gjerne et viss inntrykk av "helheten" av døvesamfunnet.

Unknown sa...

Jeg skjønte ikke hva du mente med den første setningen. Hvem er det som "reder"? Ellers synes jeg at Jannicke har skrevet godt, som vanlig