tirsdag 27. mai 2014

Rett skal være rett vol. 2


Her kommer oppfølgingsinnlegget, omtrent ett år senere. Hvorfor det har tatt så lang tid å legge ut oppfølgingsinnlegget har sin forklaring; jeg har ikke hatt tid til å sette meg ned og skrive det jeg uansett pleier å si når den her diskusjonen dukker opp mellom oss – i real life.

Vi begynner med det som skal følges opp; 
«...du fremstår deg som en bitter kvinne fra den Ottar-klubben...» - jeg skal følge opp denne setningen. Jeg skal peke på noe som de fleste jeg kjenner mer eller mindre er enig i, men som fremdeles ikke helt er der enda ved å si «ja, jeg er enig.» Hvordan skal en egentlig reagere når en blir assosiert med de kule kvinnene i Ottarklubben? Som er mot abortreservasjon, som synes at sex uten samtykkelse er voldtekt, som demonstrerer for at andre skal ha det bra og som gjør et arbeid hvor det bra resultatet også gagner menn.

En bekjent deler noe på Facebook: http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/Ottar-vil-anmelde-reklamestunt-i-Bergen-7010538.html#.U4NHSBZs93s
med et utsagn noe som: «Typisk Ottar! Hadde det vært menn i vinduet hadde de ikke sagt noe!» Ja? Ottar kjemper for kvinnens sak -- > mot samfunnet.
Menn kan vel også sette foten sin ned? Det handler ikke om kvinne versus mann, det handler om å bekjempe skjevheter og krenkinger av mennesker i dagens samfunn. Skjevheter du anser som noe helt okei, bare fordi det i århundrer allerede har vært okei. Reklamene og kampanjene til butikkjeden Abercrombie & Fitch er krenkelser på det groveste, reaksjoner på dette har vi mange av. Og i dette tilfellet handler det om undertrykking mot både kvinner og menn. Skal vi sette ned foten sammen?

I dette blogginnlegget på UnderArbeid, http://www.underarbeid.com/voldtekt-er-en-krenkelse-av-menneskeverdet-uansett/, leser vi om en mann som blir utsatt for voldtekt. Han blir ikke trodd,  selvfølgelig blir han ikke trodd, kvinner kan jo ikke voldta? I hvert fall kan ikke kvinner voldta menn. Kvinnen tilhører jo det svake kjønn. Menn kan ikke bli voldtatt, det er jo fysisk umulig. Kvinnen er fysisk svakere og en kvinnes kropp er ikke dominant.
I denne videoen http://www.abcnyheter.no/videoer/2014/05/25/de-stopper-mannen-som-slar-dama-men-stoppes-dama-som-slar-mannen får vi smake på at vold mellom en kvinne og en mann er tabubelagt, rettere sagt; vold utøvd av en kvinne mot en mann. For når det er en mann som utøver vold mot en kvinne - er det jo krig. Selvfølgelig, vold er ikke tillatt og folk reagerer på noe som er ulovlig. Ettersom kvinnen ikke kan utøve vold så er det ingen som bryr seg når de gjør det. Kvinnen tilhører jo det svake kjønn. «Jeg slår ikke jenter!», for når du som liten gutt lærer deg å ikke slåss med jenter, så lærer du deg samtidig at kvinnen er det svake kjønn, de skal beskyttes. Blir du som voksen slått av en kvinne vet du at det er noe du som mann ikke skal snakke om, «Kvinner slår ikke menn», menn er jo det sterke kjønn.

Synes du fremdeles at likestillingen har gått for langt?
Jeg tror nok vi har et stykke igjen å gå; det sier jo seg selv, det er flaut å bli voldtatt av en kvinne - fordi kvinnen fremdeles blir sett på som underordnet mannen. Folk latterliggjør kvinnens vold mot menn, fordi kvinner kan da ikke være sterkere enn mannen.

Ottar står ikke for kvinne versus mann, men kvinne versus skjevheter i dagens samfunn. Så du som synes jeg høres ut som en bitter Ottarkvinne har i rett i en ting, jeg høres ut som en kul Ottarkvinne. For jeg bekjemper urettferdighet, likesom du gjør når du reagerer på videoen og blogginnlegget. Feminisme handler ikke om kvinne versus mann, men om likestilling. Og den er skjev. Den har vært det i århundrer, fordi samfunnet er styrt av (de fleste) dominante hvite menn, de menn som aldri har blitt utsatt for vold og/eller blitt voldtatt. Og som derfor tar den friheten til gjøre det de vil, mot ALLE andre – også mot andre menn.

Lenge leve feminismen. Lenge leve likestilling.

1 kommentar:

Anonym sa...

Ett stort tack för att du tagit strid för de döva barnens rätt att få en säker och bra skolgång.

Må så gott, kommer att sakna dina inlägg till de styrande.

Klem fra en Mona i Örebro