fredag 18. juli 2014

Jag skulle vilja träffa min klasskompis igen…


Jag skulle vilja träffa min klasskompis från högstadiet igen och säga; «Du hade rätt!»
Det han sa i åttan skrämde mig inte då, det jag ser i Europa skrämmer mig nu. Han pratar bullshit sa de i nian och tian den gången då. Han pratade om att det blir ett tredje världskrig och att det blir Ryssland som kommer att leda det. Han sa det för 14 år sedan. Då var jag tolv. Jag tänkte då att han säkert har rätt i en sak; tredje världskriget måste ju komma någon gång.

Andra världskriget kom 21 år efter första världskriget. De som minns första världskriget finns inte längre. De som minns andra världskriget är snart borta. Vi börjar glömma historien. De flesta som byggde upp Europas nationer efter andra världskriget röstar fortfarande rött. Arbetarklassen. De flesta av deras barn röstar fortfarande rött. Generationen av arbetarklassen. Deras barnbarn växte upp i ett tryggt samhälle, i ett samhälle som har gett oss allt. Och de flesta av oss vill ha mer; «mitt mitt mitt.» De flesta tänker: «Mitt land är mitt land.» Det finns sådana i alla länder. Några har blivit egoistiska. Vi var inte där då Europa och världen gick sönder. Många vet inte ens hur det började. Hur kunde egentligen en trygg värld gå sönder?

Det är 69 år sedan andra världskriget avslutades. Tre generationer har gått, den fjärde generationen föds nu. Kommer de någon gång förstå att Adolf Hitler var en vanlig man med ett vanligt namn? Att han såg precis ut som din granne ser ut nu? Att han såg precis ut som många politiker i Europa ser ut nu? Att han var en vanlig person med hemska åsikter i ett politiskt parti som blev demokratiskt valt - och som kom långt? I Europa är det många med vanliga namn - med precis samma åsikter och de styr Europa nu. Hur långt kommer de? Och hur många är de? Anders Behring Breivik tänkte döda Gro Harlem Brundtland för hennes politiska åsikter– och för att hon är kvinna. Han dödade 77 människor. En extremist från Norge. En norsk man som växte upp i ett tryggt land. I ett tryggt samhälle. Som är barn av arbetarklassen. Som tänker: «Mitt mitt mitt. Mitt land är mitt land.» Det finns många som honom ute i världen. Människor som vill kasta ut alla som inte ”tillhör ens nation” och ändå vill de ha den rättigheten till att flytta till andra länder. Svenskar är den största invandrargruppen som bor och jobbar i Norge efter den polska invandrargruppen. Och samtidigt har Sverige ett rasistiskt parti som vill kasta ut alla icke-svenskar, när många av dessa jobbar för Sverige - och betalar skatt till Sverige. Det här är ett rasistiskt parti som vill kasta ut alla som inte är svenskar medan de tycker det är okej att bo och jobba i Norge. Hur ska det här egentligen gå?

Det min klasskompis sa i åttan skrämde mig inte då, det jag ser i Europa skrämmer mig nu. Vi måste kasta ut alla rasistiska partier från politiken – även om de blir demokratiskt valda. För de tänker: «Mitt land är mitt land.» De tänker: «Mitt mitt mitt.» Det var så andra världskriget började. Tredje världskriget är på väg. Det kommer inte någon gång. Det kommer inte en dag. Det kommer när som helst. Det kommer om två år. Det kommer nästa vår. Det kommer i morgon…

2 kommentarer:

Malin sa...

Så kloka tankar <3 Väldigt viktigt att vi inte glömmer vilka ABB egentligen var ute efter - socialister och feminister.

Claudia sa...

Du skriver utrolig godt, og det er en skremmende tanke det du skriver om.. Vi må også slutte å være så naive og tro at vi kan bekjempe alt med kjærlighet.. Folk sitter heller på sofaen enn å kjempe for sin sak.. Det er enklere å tenke at andre ordner opp.. Men jo flere som er med, jo større blir makten til å påvirke en sak i den rette retningen :)