søndag 30. november 2014

"Jeg tok seieren med meg hjem!"

Jens Stoltenberg fikk NATO-jobben. Reaksjonene var mange: «I all verden. Hva skal Jens gjøre der?» Hva bryr det oss? Som norsk skal vi vel være stolte over våre norske medborgere som viser resultater internasjonalt? Som er med på å bringe lille Norge til et høyere nivå?

Norsk-tyrkiske Ipek Dedeoglu Mehlum som har vært med på enormt mye innad det norske døvesamfunnet, det norske storsamfunnet og verdens døvesamfunn - og når som helst sikkert også storsamfunn verden over. Hun har vist resultater – og vært med på å synliggjøre det norske tegnspråket i Norges storsamfunn (via Teater Manu). Og nå skal det komme en dokumentar om Ipek. En svenske spør meg: «Hvorfor lager ikke Norge en dokumentar om henne?». For den som nå lager dokumentaren om Ipek er ikke annet enn en svenske selv. 

Norske Christine Dahl vant Deaf Chef 2014 den 8. november, en internasjonal kokkekonkurranse. Hun delte informasjon om konkurransen selv og fikk med seg mange fra grasroten til å følge med på hennes vei til København, der konkurransen fant sted. Hun representerte Norge med det norske flagget på uniformen. Og hun vant! 
Mange roste, oppmuntret og gratulerte både før og etter. Den norske grasroten skal ha ros for at de er flinke til å rose og gi oppmuntring. De er flinkere til å applaudere oppnådde resultater hos folket enn mange "på toppen" i Norges døvesamfunn er, men for å kunne gjøre den jobben trenger grasroten informasjon. De trenger å få med seg det som skjer. Hvem er det som har ansvaret for å spre den informasjonen i Norge? 
Norges døvesamfunn har Døves Tidsskrift, Døves Media og NRK Tegnspråknytt. 
Så langt har jeg fått med meg dette: Ingen av disse nyhetskanalene publiserte informasjon om Christine Dahl før konkurransen - og knapt noe etter konkurransen. Døves Media og Norges Døveforbund delte dog en link på deres Facebooksider den 11. og 12.  november med en gratulasjon.
Jeg sendte en melding til NRK Tegnspråknytt fredag den 7. november, etter at jeg leste Sveriges publikasjon om svenske Igor Sapega som også konkurrerte i Deaf Chef. Jeg tipset NRK Tegnspråknytt om konkurransen og om Christine. Jeg har fortsatt ikke fått noe svar, og fortsatt har de ikke publisert et eneste ord om konkurransen(?). Derimot har de nevnt det norske kvinnelandslaget som spilte under EM i Bulgaria; laget gjorde en glimrende jobb under et europeisk mesterskap og fortjener oppmerksomheten, Christine nådde toppen i en internasjonal konkurranse - og fortjener like mye oppmerksomhet. 

Svenske Igor Sapega kom på tredje plass og danske Magnus H. Madsen kom på andre plass i Deaf Chef-konkurransen, i begge land gjorde døvesamfunnets medier jobben. De publiserte informasjon om konkurransen i forkant og nevnte sine representanter fra sine respektive land. Og de publiserte informasjon om deltakernes resultater etter konkurransen, samt delte videoer via andre nyhetskanaler / medier. 
Norge gjorde ingenting. Norges Døveforbund innvilget en søknad om å dekke Christine Dahls reisekostnader, men sa også følgende(ikke ordrett): «Du får dekket reisekostnader og vi håper du kan skrive en rapport fra konkurransen til Døves Tidsskrift.» 
Huh? Det er vel ikke Christine Dahls jobb å skrive om seg selv? Hvem i huleste skriver om seg selv – som en vinner? «Jeg deltok på Deaf Chef 2014 – og jeg vant!»
Døves Tidsskrift har nå intervjuet Christine, på oppfordring av en fra grasroten, ikke på eget initiativ. Hvor mange flere personer er det i Norges døvesamfunn som har vist enorme resultater, skrevet historie eller gjort noe fremragende – uten at jeg, og flere med meg, har fått med seg dette? 

Ja, visst, Norge er et interessant land, det norske døvesamfunnet gjenspeiler det norske storsamfunnet. Da ryktene om at Jens Stoltenberg skulle ”forlate” Norge til fordel for en internasjonal toppjobb vakte det mange reaksjoner i Norge. Folk likte det ikke. Hvorfor skal Jens jobbe i FN? Hvorfor skal vi skattebetalere betale for Jens? Jens fikk NATO-jobben, følgende reaksjoner: «I all verden. Hva skal Jens gjøre der?» Det er vel ikke vår sak? Som norsk skal vi vel være stolte over våre norske medborgere som viser resultater internasjonalt? Som er med på å bringe lille Norge til et høyere nivå?





Christine, gratulerer så mye med seieren og lykke til videre!




------
Storsamfunnets lokale medier, blant annet Agderposten, Arendal Tidende, Sandefjord Blad og flere, skrev om Christine Dahl, både i forkant av konkurransen - og i etterkant når hun tok seieren med seg hjem. Og Christine Dahl gjorde jobben med å dele dette videre, på den måten fikk mange i Norge med seg det som foregikk.

http://www.agderposten.no/nyheter/arendalitt-er-verdens-beste-dove-kokk-1.1345180

http://www.webavisen.no/artikkel/8968860/arendalitt-er-den-beste-doeve-kokken.htm?redir=0

https://www.facebook.com/pages/Deaf-Chef/1503126543259862?fref=ts



Her er et par linker fra internasjonale medier, samt svenske og danske medier:

http://ideafnews.com/2014/11/10/international-gastronomy-deaf-culinary-event-deaf-chef-2014-copenhagen-denmark-day-one/

http://ideafnews.com/2014/11/10/international-gastronomy-deaf-culinary-event-deaf-chef-2014-copenhagen-denmark-day-two/

http://www.svt.se/nyhetsklipp/nyhetstecken/article2462506.svt

http://www.deaftv.dk/forside/video-sogning?visvideo=1&video_id=1168&sogning_video_tekst=&emne_id=&video_dato_d=1&video_dato_m=11&video_dato_y=2014&program_id=


EDIT:
Norges Døveforbund sa ikke at Christine Dahl skulle få dekket reisekostnader hvis hun skriver en rapport fra konkurransen til Døves Tidsskrift. Norges Døveforbund sa at de håpet hun kunne skrive en rapport til bladet. Dette er redigert i innlegget den 6. desember 2014.


1 kommentar:

Claudia sa...

Det er herlig når du ser ting som andre ikke ser. Det er bra for oss å få påminnelser, og være mer oppmerksom på ting.

Når det gjelder Jens, så tenker jeg at det er en grunn til han fikk jobben dvs han må jo ha gjort noe bra for å få den. Vi burde heller glede oss over det som er bra, enn å minnes det som er dårlig. Det vises jo nå at folk heller vil ha Jens enn Erna, så igjen må han ha gjort noe bra.